Edukacinė lietuvių kalbos stovykla „Pažinimo džiaugsmas“ (programa „Lietuvių liaudies tradicijos ir paveldas“ ). Edukacinė veikla „Žvejo kelias“ Drevernoje. Stovyklos uždarymas

  • Paskelbė : Marina Pečnikova
  • Paskelbta: 2022-06-19
  • Kategorija: Renginiai

2022-06-17 - paskutinė edukacinės stovyklos „Pažinimo džiaugsmas“ veiklų diena. Stovyklautojai kartu su lietuvių kalbos mokytojomis Jolita Šiaudvytiene ir Giedra Bočkuviene važiavo į Dreverną, kur vyko edukacinė veikla „Žvejo kelias“.
Edukacinė pramoginė programa „Žuvies kelias“ pakvietė  į unikalią Lietuvos pamario gyvenvietę Dreverną, kur gamta sukūrė palankias sąlygas gyvenimui ir žvejybos verslui. Čia mokiniai susipažino su žvejybos Kuršių mariose istorija, tradicijomis, žvejų gyvenimo būdu ir laivadirbyste.
Jono Gižo sodyboje mokėsi lietuvininkų (šišioniškių) tarmės žodžių krašto folkloro pristatymo programoje „Į žvejus eisiu“.
Drevernos kultūros namų folklorinis moterų ansamblis „Žvejytė“ visus įjungė į liaudies žaidimus, šokius. Džiaugsmingai ir aktyviai šokome žaidimus „Medžiai, genys, kurapkėlė“, „Auksa galva“, „Gandras“, „Dobil, dobil, dobilo“, „Kurapkytė rugiuos“, „Upytėlė“, „Varpai“ ir kt., šokome šokius „Pastatyti namą“, „Stenta pūki“, „Atsisveikinimo šokis“ ir kt., klausėmės legendų apie Dreverną, vėjus. Kartu išmokome keletą šišioniškių žodžių, vėjų pavadinimų. Pvz., Marinis - vakarų vėjas.
Linksmai pažaidę, pašokę, papietavome ir išplaukėme į marias laiveliu „Dreverna“. Plaukdami grožėjomės vandens platybe, peizažu, o laivo kapitonas pravedė edukaciją „Jūrinių mazgų rišimas“, išmokė visus susirišti taisyklingus mazgus, patarė, padėjo, paaiškino, kur, koks mazgelių surišimo būdas tinkamiausias, koks saugiausias. Geriausiai visiems pasisekė surišti aštuoniukės  mazgelius.
Grįžę į krantą, stovyklautojai kartu su mokytojomis prisiminė, kokius lietuviškus žodžius išmoko, juos susirašė į užrašų knygutes, reflektavo, kur kokius žodžius vartojome, kas buvo įdomiausia, ką įsiminė.
Stovyklos uždarymo proga mokiniams buvo įteiktos  mažos dovanėlės -  Drevernos  vėtrungės – magnetukai (vėtrungė arba vėjarodis – meteorologinis, tačiau dažnai ir puošybinis įrengimas, skirtas nustatyti vėjo krypčiai), kurias patys vaikai nusispalvino.
Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Giedra Bočkuvienė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas