Savi marškinėliai arčiau kūno

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2021-06-22
  • Kategorija: Renginiai

2020 – 2021 mokslo metams einant į pabaigą, penktų ir septintų klasių mokiniai dalyvavo projekte ,,Savi marškinėliai arčiau kūno“. Projekto tikslas – ugdytis gebėjimą taisyklingai ir tinkamai vartoti kalbą, jausti atsakomybę už savo kalbos turinį.

  Mokinių užduotis buvo ant marškinėlių užrašyti paauglių, jaunimo (deja, neretai ir suaugusiųjų!) netaisyklingai vartojamus žodžius, juos taisyti, keisti vartotinais, taisyklingais. Vieni labiau, kiti mažiau ausį rėžiantys žodžiai nugulė ant marškinėlių priekio, o taisyklingi – ant jų nugaros.

  Vieni ,,įsibrovėliai“, teršiantys kalbą, vartojami jau daug metų ir niekaip nenori užleisti pozicijų, kiti – visai neseniai atsiradę mūsų kalboje. Kai kuriuos žodžius ir posakius paaugliai vartoja sąmoningai, norėdami ,,paišdykauti“, pakvailioti, ir ši leksika užsimirš bėgant metams, augant ir bręstant šios leksikos vartotojams, kitus gi žodžius vartojame nė neįtardami, kad jie netaisyklingi!

  Mokiniai, savaitę tapę kalbos ,,prievaizdais”, o kai kurie dar ir neblogais dailininkais, marškinėlių eskizus siuntė mokytojoms, vėliau juos dailino, puošė, dekoravo… Ir tik vėliau žodžiai atgulė ant marškinėlių. Vieni mokiniai turėjo puikią galimybę susirinkę mokyklos kieme kurti (rašyti, dekoruoti) smagioje draugų kompanijoje, o paskui dar ir pasidžiaugti savo ir draugų darbo rezultatais, kiti tai darė namuose, fotografavo savo darbo ,,vaisių“ ir siuntė mokytojoms...

  Kai kurie marškinėliai tokie ,,kliovi” (sąmoningai pavartojau vieną iš taisytinų ir paauglių taip mėgstamų žargonizmų!), kad tikrai neprapuls spintų lentynose, o nuguls ant pečių primindami, jog išties savi marškinėliai arčiau kūno!

Projekto vadovės Rita Bakanaitė ir Ilona Vilikanskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas