Tarptautinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Gintarinė aušra 2023“ (trečioji diena)

  • Paskelbė : Marina Pečnikova
  • Paskelbta: 2023-04-17
  • Kategorija: Renginiai

      Rytas prasidėjo nuo festivalio organizatorės Galinos Semionovos pasisveikinimo, nuo padėkos žodžių mokiniams ir jų mokytojams už nuoširdumą, kantrybę, atsidavimą teatro kultūrai.
     Pirmieji šios dienos konkursinį spektaklį rodė svečiai iš Slovakijos. Žiūrovai išvydo spektaklį „Vietelė dangaus“ (režisierius Piotr Luptovski). Tai pasakojimas apie berniuką, kuris gyvena savame pasaulyje, savaip mato ir suvokia jį supančią aplinką ir dėl  to yra vadinamas keistuoliu.  Tai pasakojimas apie tai, ką supranta kiekvienas paauglys, nesvarbu, kokia kalba bekalėtų.
     Vėliau festivalio dalyvių laukė meistriškumo pamoka su aktoriumi, režisieriumi ir teatro meno vadovu Kajumi Ge. Aktorius išsikėlė tikslą – sukurti spektaklį-performansą per valandą. Norintieji galėjo stebėti kūrybinį procesą, kiti galėjo laukti jo rezultato. Spektaklis pavyko, nes kiekvienas jame galėjo pamatyti save ir savaip perskaityti jo idėją. Po pasirodymo mokiniai dalinosi savo emocijomis, sakė, kad juos žavėjo režisieriaus požiūris, gebėjimas bendrauti, darbo metodai ir tai, jog nebuvo reikalaujama vaidinti, o prašoma išgyventi ir pajausti. Ši pamoka tai puiki dovana kiekvienam jaunuoliui, o gal net būsimam aktoriui.
     Konkursinę festivalio „Gintarinė aušra-2023“ programą baigė Klaipėdos „Aitvaro“ progimnazijos teatras ,,Talisman“  spektakliu  A. Puškino apysakos ,,Panelė – valstietė“ motyvais (režisierė Galina Semionova). Tai pasakojimas, nukeliantis žiūrovą į XIX a. pradžios kaimą, kuomet viešpatavo dvaro kultūras. Vaizduojamas  aukštuomenės ir valstiečių gyvenimas, tačiau čia svarbiausia ne luomų skirtumai, o tai, kas jungias visus žmones nepriklausomai nuo jų socialinės padėties – meil4.
     Po spektaklio vyko susitikimas su teatro „Dialog“ meno vadove, profesionalios festivalio „Gintarinė aušra-2023“ ekspertų komisijos nare Tatjana Derbeniova-Jakobsen (Kopenhaga, Danija). Režisierė skaitė poeziją, dalinosi  atsiminimais apie sutiktus ir jos gyvenime ryškų pėdsaką palikusius žmones, atmintin  įstrigusius jų žodžius ir pamokymus. Tatjana Derbeniova-Jakobsen jauniesiems artistams linkėjo meilės  ir atsidavimo viskam, ką jie daro.
     Paskutinis, ne konkursinis pasirodymas festivalyje buvo Klaipėdos uostamiesčio progimnazijos mokytojų teatro ,,Peremena“ (režisierė Galina Semionova)  spektaklis pagal Asios Kotliar pjesę  ,,Ne – vykėlis“. Salėje aidėjo nuoširdus juokas, aplodismentai ir pagyrimų šūksniai.
     Konkuras baigėsi. Rytoj sužinosime rezultatus.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Laima Stelingienė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas