Tarptautinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Gintarinė aušra 2023“ (antroji diena)

  • Paskelbė : Marina Pečnikova
  • Paskelbta: 2023-04-16
  • Kategorija: Renginiai

     Antroji festivalio diena prasidėjo nuo jo organizatorės Galinos Semionovos sveikinimo Velykų proga, nes kaip tik šį sekmadienį provoslavai švenčia Kristaus gimimo šventę, kuri sutampa su katalikų Atvelykiu.  Galina Semionova  visiems palinkėjo Šviesos, taikos ir svajonių išsipildymo. Ji taip pat perdavė linkėjimus visiems susirinkusiems žiūrovams nuo Tatjanos Ustinovos – teatro iš Charkivo režisierės. Šiais metais teatras „Čiudesa v rešete“ negalėjo dalyvauti festivalyje dėl karo Ukrainoje.
     Šią dieną žiūrovai išvydo 5 spektaklius. Pirmieji į sceną žengė Klaipėdos uostamiesčio progimnazijos mokiniai. Teatras “Maska“ (režisierė Galina Semionova) parodė spektaklį „Peliuko Despero nuotykiai“. Tai pasakojimas pekiuką, kuris buvo kitoks – gimė paskutinis, turėjo gerokai per dideles ausis ir  buvo per didelis jį supsnęiam mažam pasauliui. Jis visko bijojo, negraužė knygų, bet jas skaitė, žavėjosi muzika ir mylėjo princesę.  Išvarytas savų, jis buvo priimtas ir mylimas svetimų.
     Spektaklis, kurį žiūrovams parodė teatras MOST (Gdanskas, Lenkija), režisieriai Agneška Grevling– Štolc ir Jakub Zelevski „Laisvė“, kalbėjo apie geopolitinę pasaulio situaciją.  Prieš prasidedant spektakliui, jo režisierė Agneška Grevling-Štolc pasakė, kad jų spektaklis bus skirtas Natalijai Ustinovai, kuri šiuo metu yra Ukrainoje. Tai spektaklis apie didžiausią kiekvieno žmogaus vertybę – laisvę ir kovą su sistema. Į visą tai žiūrima per vaikų suvokimą. Stebima, kaip veikia sistemą, kaip ji įtraukia, kaip niekina žmoguje užgimusią laisvės kibirkštėlę, kaip kovojama už  savo laisvę. Spektaklio unikalumas slypi tame, jog esmė atsiveria per scenų schematiškumą ir minimalų dialogą. Spektaklio pabaigoje net keliomis kalbomis buvo pasakyta, kad laisvė – didžiausia vertybė, kad ji yra tik tada, kai žmogus turi teisę rinktis.
     Po pietų pertraukos žiūrovai išvydo svečių iš Estijos, „Teatro JRG“ pasirodymą.  Spektaklis ,,Padanga – dar ne ratas“ (režisierė Tatjana Kundoziorova) lyg koliažas, sudėtas iš realių paauglių istorijų ir anksčiau rodytų teatro pjesių.  Čia telpa paauglių nuoskaudos, baimės, mintys apie savižudybę, viltys ir lūkesčiai.
     Vakare žiūrovų laukė nepaprastas reginys – teatrų eksperimentas, kurio kelionė link žiūrovo taip pat buvo nepaprasta. Buvo numatyta, kad teatras ,,Maska“ iš Ispanijos (režisierė Svetlana Kartunova) ir ,,Aitvaro“ gimnazijos teatras ,,Talisman“ (režisierė Galina Semionova) žišrovams pristatys bendrą projektą -  spektaklį pagal Antono Čechovo pjesę ,,Jubiliejus“.  Dėl įvairiausių priežasčių šis sumanymas galėjo likti neįgyvendintas, tačiau didelio noro, mokinių iš Ispanijos drąsos ir režisierės Galinos Semionovos drąsos dėka, viskas pavyko. Pavyko ne vien spektaklis, pavyko net tai, kad šio spektaklio tiesioginę transliaciją galėjo stebėti ir namuose likusi režisierė Svetlana Kartunova. Jaudinosi visi, tačiau gausūs aplodismentai ir susižavėjimo šūksniai viską atpirko. Kadangi Ispanijos atstovai rytoj išvyksta, jie buvo apdovanoti dalyvių diplomais ir atminimo dovanomis.
     Antrosios dienos vakarą vainikavo nekonkursinis spektaklis – dovana Klaipėėdos miestui. Tai viešnios iš Izraelio Anos Glantz-Margulis monospektaklis „Obuoliai“, pagal D. Rubinos apsakymą ,,Obuoliai iš Šlicbuterio sodo“.
     Po konkursinių spektaklių vakaras tęsėsi – režisieriai aptarinėjo spektaklius, dalinosi įžvalgomis, o jaunieji festivalio dalyviai linksminosi diskotekoje.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Laima Stelingienė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas