Edukacinė lietuvių kalbos stovykla „Pažinimo džiaugsmas“. Antroji stovyklos diena.

  • Paskelbė : Marina Pečnikova
  • Paskelbta: 2023-06-08
  • Kategorija: Renginiai

Tęsiant edukacinę lietuvių kalbos stovyklą „Pažinimo džiaugsmas“, birželio 7 dieną stovyklos dalyviai, lydimi mokytojų Giedros Bočkuvienės ir Donatos Brazdeikienės, buvo pakviesti apsilankyti Nasrėnuose (Kretingos rajone). Lankėmės Žemaičių vyskupo, rašytojo, švietėjo, Motiejaus Valančiaus gimtinės etnografiniame muziejuje.
Muziejaus direktorė – edukatorė Violeta Čėsnienė vaikams papasakojo, kuo lietuvių tautai nusipelnęs Motiejus Valančius, atskleidė svarbiausius jo biografijos faktus. Stovyklos dalyviams didžiulį įspūdį paliko sodyboje esanti autentiška klėtis, skaičiuojanti jau ne vieną šimtmetį ir menanti Motiejaus Valančiaus vaikystę.
Penkių kamarų klėtyje įrengtos etnografinės ekspozicijos: šeimininkės svirnelis, mergos ir berno kamaros, grūdinė ir rakandų kamara. Besiklausydami edukatorės pasakojimų ir apžiūrėdami senoviškus rakandus, vaikai ne tik mokėsi naujų lietuviškų žodžių, bet ir susipažino su žemaičių tarme.
Pagrindinė šios dienos edukacija  - „Mokomės žaisti senolių žaidimus“. Šio užsiėmimo tikslas –  suteikti vaikams, jaunimui  galimybę susipažinti su senoviniais  vaikų  žaidimais ir žaislais, kuriais  žaidė mūsų senoliai XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje.  Vaikai išbandė savo jėgas ir greitį linksmose estafetėse,  tiek individualiose, tiek komandinėse žaidimų varžytuvėse: „Šimtakojo lenktynės“, „Lenktynės maišuose“, „Kerepėžas“, „Taiklumo bandymas“, važinėjosi mediniais rateliais bei mokėsi vaikščioti su kojūkais.
Pažaidę ir smagiai padūkę mokiniai pasivaikščiojo po šalia muziejaus sodybos esantį, Motiejaus Valančiaus, ąžuolyną. Šis ąžuolynas buvo pasodintas 1995 m. ir skirtas vyskupo 200-osioms gimimo metinėms paminėti. Jame žaliuoja net 200 ąžuolų.
Dienos stovykloje vaikai mokėsi žaisdami. Tikime, kad šie edukaciniai žaidimai ne tik praturtins žodyną, bet ir paskatins vaikus daugiau domėtis mūsų krašto paveldu bei istorija.

Lietuvių kalbos mokytoja Donata Brazdeikienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas