Tarptautinė Šiaurės šalių literatūros savaitė

  • Paskelbė : Marina Pečnikova
  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Renginiai

Tarptautinė Šiaurės šalių literatūros savaitė - tai kultūros projektas, kuris vykdomas jau trečią dešimtmetį. Jo tikslas yra puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės Europos šalių (Švedijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Islandijos) literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo.
Mūsų progimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos, kartu su bibliotekos vedėja Ingrida Paulikiene, mokiniais,  taip pat jau ne vienerius metus dalyvauja šiuose literatūriniuose skaitymuose.
Šiais mokslo metais skaitymų savaitėje dalyvavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos metodininkės Rita Bakanaitė, Giedra Bočkuvienė, Lijana Diliautienė ir Olga Valiukaitė bei 4b, 4t, 5a, 5b, 5c ir 7a klasių mokiniai.
2023 metų skaitymai vyko mokyklos bibliotekoje, kuri yra ypatingai svarbi, nes ji skatina mokinių skaitymo įpročius bei domėjimąsi literatūra. 4 ir 5 klasių mokiniai skaitė Astridos Lindgren kūrinį “Emilis iš Lionebergos”, o 7 - Hanso Kristiano Anderseno “Mergaitė su degtukais”. Šių metų skaitymų tema – „Kalėdos Šiaurės šalyse“.
Astrid Lindgren yra viena iš žymiausių švedų vaikų literatūros autorių, kuri parašė daugybę populiarių ir mylimų knygų. Jos kūriniai yra vertinami visame pasaulyje dėl jų gyvybingumo, vaizdingumo ir emocinio gilumo. „Emilis iš Lionebergos“ yra vienas iš jos garsiausių kūrinių, kuris pasakoja apie smalsų ir nuotykių trokštantį berniuką Emilį, gyvenantį mažame Švedijos miestelyje. Knygoje aprašomos įvairios Emilio išdaigos, nuotykiai ir jis visada sugeba patekti į įvairias įdomias ir kartais net pavojingas situacijas. Knyga pilna humoro, šilumos ir išminties, todėl ji labai patraukli jauniems skaitytojams.
 Hanso Kristiano Anderseno “Mergaitė su degtukais” yra viena iš garsiausių pasakų, kurią daugelis žmonių yra skaitę savo vaikystėje. Ši pasaka yra gilesnė ir daugeliui suteikia daug apmąstymų. Ji atskleidžia gražią, bet kartu ir gąsdinančią pasaulio pusę, kuri verčia skaitytojus pagalvoti apie gyvenimo prasmę ir svarbą.
Šis renginys buvo ne tik puiki proga mokiniams susipažinti su Šiaurės šalių literatūra, bet ir puikus būdas ugdyti mokinių kalbos ir rašymo įgūdžius. Per skaitymus mokiniai turėjo galimybę išmokti, kaip analizuoti literatūros kūrinius, kaip reikia juos interpretuoti.
Be to, ši literatūrinių skaitymų savaitė buvo puiki proga ugdyti mokinių kultūrinį supratimą, kritinį mąstymą ir skatinti juos domėtis literatūra.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas